Voorbereiding sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding van je sollicitatiegesprek geeft veel mensen rust en vertrouwen. En dat is vaak nodig want het vooruitzicht van een sollicitatiegesprek zorgt regelmatig voor spanning of stress. Dat komt onder andere omdat je kans hebt op een nieuwe baan en misschien wel een carrière-switch. Bovendien sta je in stap 6 van de "7 stappen van succesvol solliciteren" voor het eerst oog in oog met de mensen die erover beslissen. 
Bij sommige mensen helpt het als ze veel ervaring opdoen met het voeren van een sollicitatiegesprek, maar bij veel mensen blijft er een bepaalde spanning aanwezig. Op zich is een beetje spanning goed; het helpt je dan te focussen en concentreren op je doel. Maar soms is er meer stress dan nodig en prettig is. Misschien goed om te weten dat mensen vooraf vaak zenuwachtiger zijn dan in het gesprek zelf. En als je je sollicitatiegesprek goed voorbereiden kunt, dan kan er eigenlijk niet veel gebeuren. Als je dan afgewezen wordt voor de functie, dan heb je gedaan wat je kan. Het is dan wel belangrijk om je sollicitatie te evalueren. Meer hierover vind je in het artikel Evaluatie sollicitatiegesprek.

Stappenplan voorbereiding sollicitatiegesprek

Er zijn een aantal stappen die zorgen voor een goede voorbereiding van je sollicitatiegesprek. Hieronder staan een aantal, vaak eenvoudige, handelingen die je handvatten, vertrouwen en rust kunnen geven in een stappenplan.
  • Stap 1: Vacature doornemen
  • Stap 2: CV doornemen
  • Stap 3: Persoonlijkheid en competenties doorlezen
  • Stap 4: Sollicitatiebrief doornemen
  • Stap 5: Uitnodigingsbrief doornemen
  • Stap 6: Informatie over de organisatie lezen
  • Stap 7: Vragen sollicitatiegesprek voorbereiden
  • Stap 8: Algemene tips sollicitatiegesprek lezen

Stap 1: Vacature doornemen

Lees de vacature nog eens goed door en probeer te bedenken of er in de advertentie iets staat waar je je voordeel mee kunt doen. Zorg ervoor dat je de naam van de contactpersoon onthoudt die erin staat vermeld. Vaak is die persoon ook aanwezig tijdens het sollicitatiegesprek. Schrijf deze naam alvast in je notitieblok! Als je iemands naam al weet, laat je zien dat je voorbereiding voor het sollicitatiegesprek goed is en dat wijst op motivatie.

Stap 2: CV doornemen

Lees je eigen CV nog eens goed door en bedenk welk gedeelte van jouw profiel het meest aansluit bij de vraag van de organisatie waar je solliciteert. 
  • Je werkervaring
  • Je competenties
  • Je persoonlijkheid
  • Je opleidingen
  • Je ….? 

Probeer je ook voor te stellen waar vragen over kunnen komen en hoe je die gaat beantwoorden. Bijvoorbeeld een vraag over een periode in je cv waarin er geen activiteiten (opleiding of werkervaring) staan vermeld. Zie verder het artikel over de vragen in je sollicitatiegesprek.

Stap 3: Persoonlijkheid en competenties doorlezen

In een sollicitatiegesprek worden altijd vragen gesteld over je competenties en je persoonlijkheid. Een deel van je geschiktheid zit in je opleiding en je werkervaring, maar je geschiktheid wordt voor een belangrijk deel bepaald door wie je bent en welke competenties je hebt. Heb jij die zelfkennis, heb jij voor jezelf een document waar je zo in kunt teruglezen wat je competenties zijn en wat voor persoonlijkheidsaspecten belangrijk zijn bij jou?
Als je meer zelfkennis wilt opbouwen zodat je beter kunt vertellen over je sterke en zwakke punten doe dan eens een gratis competentietest en een gratis  persoonlijkheidstest. Je hebt dan een idee van je personality en je competenties. Wil je meer weten over jezelf, kies dan na de gratis tests voor de uitgebreide testrapportages die je kunt bestellen. Met de uitslag kun je laten zien dat je jezelf goed kent en dat wordt vaak hoog gewaardeerd. Juist dit gedeelte heeft een positieve invloed op de gunning in een sollicitatieprocedure.

Stap 4: Sollicitatiebrief doornemen

Lees je eigen sollicitatiebrief nog eens goed door en probeer je weer voor te stellen waar vragen over kunnen komen. Lees vooral je eigen motivatie die in de brief beschreven staat.

Stap 5: Uitnodigingsbrief doornemen

In de uitnodigingsbrief staan vaak de namen van de mensen die tijdens je sollicitatiegesprek aanwezig zullen zijn. Schrijf deze namen alvast in je notitieblok!

Stap 6: Informatie over de organisatie lezen

Het is belangrijk om informatie over de organisatie te verzamelen zodat je interesse toont in de organisatie en mee kunt praten in het sollicitatiegesprek. Je hebt vast al eerder informatie opgezocht voordat je je sollicitatiebrief stuurde maar voor het sollicitatiegesprek is het goed je verder te verdiepen in de organisatie. 

Stap 7: Vragen sollicitatiegesprek voorbereiden

Om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden is het goed om het volgende te bedenken:
Welke vragen kunnen gesteld worden aan mij?
Welke vragen heb ik aan de organisatie?
Meer informatie hierover vind je in het artikel Vragen sollicitatiegesprek.

Stap 8: Algemene tips sollicitatiegesprek lezen

Naast de handelingen die in dit artikel zijn beschreven zijn er nog een aantal andere tips om een succesvol sollicitatiegesprek te voeren. Lees meer hierover in het artikel Tips sollicitatiegesprek

Een vervolggesprek voorbereiden

Het geeft natuurlijk zelfvertrouwen als je voor een tweede gesprek wordt uitgenodigd. Uiteraard neem je dan weer tijd voor de voorbereiding van je sollicitatiegesprek maar dan ben je er nog niet. Want over het algemeen voert men een tweede serie gesprekken met meerdere sollicitanten die men geschikt vindt. Daaruit kiest men dan de beste. In dit vervolggesprek kan een verdere verdieping van de inhoud van de functie en/of de arbeidsvoorwaarden, waaronder het salaris, de medische keuring, datum van indiensttreding enzovoorts aan de orde komen. Het is daarom goed om van tevoren na te denken over bijvoorbeeld het salaris dat je wilt verdienen. Het kan nuttig zijn om advertenties van vergelijkbare functies te bekijken of eens te informeren bij het UWV over gepaste salarissen. Zo is de voorbereiding van een vervolggesprek anders dan het voorbereiden van een eerste sollicitatiegesprek. Uiteindelijk speelt gunning een belangrijke rol; wie van de kandidaten heeft het beste een connectie/relatie met de selecteurs kunnen opbouwen tijdens de sollicitatiegesprekken? Hebben de selecteurs een goed beeld van je competenties en je persoonlijkheid?