Outplacement

Wat is outplacement? Veel mensen weten het niet tot het moment dat ze er zelf mee te maken krijgen. Outplacement betekent dat je (binnen een vastgestelde termijn) begeleid wordt naar een andere baan of ander soort werk op kosten van de werkgever. Een outplacementtraject wordt ingezet bij een onvrijwillig vertrek zoals bij:
De werkgever biedt dit outplacementtraject aan omdat het je kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Het doel van outplacement is dan ook om iemand zo snel mogelijk aan een andere baan te helpen of iemand te laten starten als zelfstandig ondernemer. Het middel outplacement wordt dus vaak ingezet in moelijke situaties, maar biedt vaak wel kansen voor een nieuwe stap in je carrière.

Recht op outplacement?

Het aanbieden van outplacement is niet verplicht voor een werkgever in Nederland. Een outplacementtraject wordt echter wel vaak genoemd in een sociaal plan waarbij de werkgever voorzieningen biedt om de nadelige gevolgen van het ontslag te compenseren voor de werknemers. 
In België zijn de regels anders en is de werknemer veelal verplicht een outplacementtraject aan te bieden.

Outplacementtraject of transitievergoeding?

Een werknemer heeft soms de keuze tussen een transitievergoeding of een outplacementtraject. Het is goed om voor jezelf na te gaan wat voor jou het beste is. Neem even de tijd om hier goed over na te denken. Realiseer je wel dat outplacement een unieke kans is om jezelf eens te verdiepen in jezelf en je mogelijkheden. Je kunt een carrièreswitch overwegen, of onderzoeken of een opleiding doen voor jou kansen biedt. 

Hoe lang duurt een outplacementtraject?

Een outplacementtraject duurt gemiddeld tussen drie maanden tot één jaar. Het ligt eraan hoeveel uren er zijn voor het outplacementtraject. Als je in deeltijd werkt, kan er een herberekening gedaan worden naar rato van je dienstverband.

Wat houdt een outplacementtraject in?

Er zijn in dit traject een aantal stappen te herleiden:
  • Je staat stil bij wat het betekent dat jij je baan verliest (dus je ontslag verwerken)
  • Je brengt je sterke- en minder sterke kanten (jouw competenties) in kaart
  • Je analyseert je huidge baan; wat is er leuk, wat minder? (Zie bv Werkplezier test)
  • Je brengt je wensen voor je nieuwe baan in beeld.
  • Je oriënteert je op welk beroep bij je past (soms doe je ook een assessment)
  • Je krijgt psychologische begeleiding
  • Je krijgt administratieve begeleiding
  • Je krijgt begeleiding bij  het solliciteren of bij het starten van een eigen bedrijf.
  • Je leert de kunst van het netwerken en van jobhunting

Outplacement in de praktijk 

Hoewel outplacement geen garantie is op een andere baan, blijkt uit de praktijk dat dit je kansen op een mooi vervolg in je carrière wel aanzienlijk vergroot. Je leert jezelf beter kennen, weet dus wat je kwaliteiten en valkuilen zijn en ook welk beroep bij je past. Hierdoor alleen al neemt je kans op succes toe. Daarnaast zal een goed traject je helpen met het  hanteren van stress tijdens een spannende periode. Het is ook mogelijk dat er voor de baan die het beste past bij jou nog opleidingen nodig zijn.

Outplacement en online tests

De informatie en tests op deze website kunnen je helpen om meer zelfkennis op te bouwen en dus meer inzicht te krijgen in je eigen functioneren. Hieronder staan tests die je zullen helpen bij outplacement:

Als je je daarnaast ook nog eens verder verdiept in het thema  beroepskeuze en  competenties dan heb je een belangrijke stap gemaakt en een voorsprong op anderen bij het solliciteren.