Studiekeuze
Om je studiekeuze of opleidingskeuze te bepalen kun je een gratis of uitgebreide studiekeuzetest doen. Daarin wordt aan de hand van je (persoonlijkheid), je interesses en je competenties een studiekeuzeadvies gegeven. Want met een juist beeld van je persoonlijkheid kun je je studiekeuze bepalen. Maar....... wie heeft dat nou als 15/16/17 jarige? Niemand toch! Je profielkeuze maken was vast al moeilijk genoeg. Dus je hebt advies nodig bij het maken van je studiekeuze, dat is logisch. In dit artikel geven we je een stappenplan om je studiekeuze te maken.
Studiekeuze stappenplan deel 1
De onderstaande stappen neem je één voor één om te onderzoeken welke studiekeuze voor jou het beste is.
-
Praten over je studiekeuze met mensen in je omgeving (ouders, vrienden, decaan/mentor). Wat vinden zij wat voor soort beroep of studie bij je past?
-
Doe een gratis studiekeuzetest of een gratis beroepskeuzetest, er zijn er genoeg te kiezen op internet, waaronder dus op deze website. Praat met je omgeving over deze uitslag.
-
Doe een uitgebreide studiekeuzetest of een professionele beroepentest (meestal tussen de 15 en 25 euro). De testrapportage van deze tests geeft een wetenschappelijk onderbouwde uitslag met opleidingen, persoonstypering en passende beroepen. Praat met je omgeving over deze uitslag. Kom je er uit? Prima! Zo niet, maak dan de volgende stap:
-
Lees de informatie over mbo opleidingen en hbo opleidingen en zoek verder op het internet.
-
Kom je er niet uit? Dan is Studiekeuzecoaching/Studiekeuzebegeleiding een goede investering in je toekomst (meestal tussen de 500 en 1000 euro).
-
Heb je één of meerdere interessante studies gevonden? Dan ben je klaar voor deel 2.
Het is goed om ook deze volgorde aan te houden en niet direct in een studiekeuzeadvies te investeren. Misschien heb je na een gesprek met je decaan op je middelbare school of met je ouders al gelijk de overtuiging dat bijvoorbeeld Media en communicatie de beste studiekeuze is voor jou. Prima, als je een leuke studie hebt gevonden, dan kun je verder met de volgende stappen:
Studiekeuze stappenplan deel 2
De onderstaande stappen neem je als je een voorkeur voor een bepaalde studie hebt gemaakt. De volgende stap is dan om te onderzoeken of deze studie je echt ook leuk lijkt. Dit doe je in de volgende stappen:
-
Onderzoek op internet bij welke scholen je de studie(s) kunt volgen.
-
Lees informatie over de studie(s), inclusief studentbeoordelingen.
-
Bezoek open dagen voor de studie(s) bij 2 of 3 verschillende scholen.
-
Bel de decaan van de studie gerust voor vragen.
-
Praat met iemand die deze studie volgt of heeft gevolgd.
-
Ga een dag proefstuderen of vraag een studie-meeloopdag aan.
-
Probeer een dagje of langer mee te lopen met iemand die het betreffende beroep uitoefent. Gewoon brutaal zijn en bellen naar een aantal organisaties. Soms lukt het misschien niet, maar meestal wordt dit initiatief voor zo’n “dagstage” gewaardeerd.
-
Maak je studiekeuze definitief.
-
Daarna volgen de praktische zaken zoals het aanmelden/inschrijven voor de studie en het aanvragen van studiefinanciering en een OV product.
Als je ergens in het stappenplan vastloopt omdat de studie van je eerste keuze toch niet zo leuk en passend lijkt, dan start je opnieuw met een andere studie uit het advies dat uit de test of het plan van de studiekeuzecoach komt.
Niet iedereen vindt het nadenken over de studiekeuze leuk om te doen, dat is niet gek, het is allemaal zover weg in tijd voor je. Maar om echt te ontdekken welke studies bij jouw persoon (bij je talenten, eigenschappen en drijfveren) passen, is het goed om tijd voor jezelf en je studiekeuze te gaan maken. Dit kun je misschien leuker maken door met een vriend of vriendin samen je opleidingskeuze te onderzoeken.... Lees bijvoorbeeld ook eens het artikel
Welke opleiding past bij mij?