Omscholen

Jezelf omscholen naar een ander beroep? Je bent zeker niet de enige die nadenkt over een carrièreswitch en omscholing. Er zijn elk jaar veel mensen die zichzelf omscholen tot een ander beroep; het wordt dus steeds “gewoner” om in je carrière meerdere beroepen te hebben.

Motivatie omscholing

Wat de aanleiding is om na te denken over omscholing is eigenlijk best belangrijk. Als je vanuit je eigen interesse en motivatie een ander beroep wilt aanleren, heb je waarschijnlijk een grote “drive” om hierin te slagen. Als je jezelf “moet” omscholen van het UWV of je huidige werkgever, dan geeft dat niet iedereen de stimulans of energie om de opleiding/studie, training of cursus “soepel” te laten verlopen.

Omscholen: Praktisch of Idealistisch

Je kunt op 2 manieren je omscholingsvraag bekijken:
  • Praktisch: Ik wil mijn huidige kennis, vaardigheden, kwaliteiten en competenties in het nieuwe beroep gebruiken.
  • Idealistisch: Ik wil helemaal opnieuw beginnen en vooral kijken naar wat ik leuk vind en wat bij mijn persoonlijkheid en interesses past en niet kijken naar mijn huidige kennis en vaardigheden.
Praktische omscholing heeft waarschijnlijk de meeste kans om snel een nieuw beroep en een nieuwe baan te vinden. Waarom? Omdat het omscholen waarschijnlijk korter duurt want je gebruikt je bestaande talenten. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook meer opleiding, ervaring en kwaliteiten in je CV staan die jouw geschiktheid voor je nieuwe beroep ondersteunen en dat is ook aantrekkelijk voor je nieuwe werkgever.
Idealistische omscholing heeft waarschijnlijk de meeste kans op een baan waar je blij van wordt. Het duurt misschien wel langer dat je zo’n beroep en baan vindt want je moet misschien langer omscholen dan bij de praktische manier.
 
Je denkt nu misschien: “Ja leuk…, maar wat moet ik dan?” De oplossing voor de meeste mensen ligt, zoals zo vaak, in het sluiten van het beste compromis dat mogelijk is in de situatie waar je in zit.
Dus.... Soms moet je gewoon kiezen voor een beroep waarmee je snel weer inkomen hebt en waar dus niet of beperkte omscholing voor nodig is. In een andere situatie /een ander moment in je leven, kun je kiezen voor het beroep waar je je misschien langer voor moet omscholen, maar dat wel meer bij je persoon en interesses past.

Succesvol omscholen: Zelfkennis

Als je succesvol wilt omscholen, is een stuk zelfkennis dus sowieso belangrijk. Om hieraan bij te dragen hebben we een aantal vragen over omscholing op een rij gezet. Hieronder staan allerlei vragen die je kunt gebruiken om voor jezelf helder te krijgen wat je precies wilt.
  • Welke kennis die je nu al hebt wil je (misschien) gebruiken in je nieuwe beroep?
  • Is er bepaalde kennis die je zou willen opdoen/leren?
  • Welke vaardigheden die je nu al hebt wil je (misschien) gebruiken in je nieuwe beroep?
  • Zijn er vaardigheden die je zou willen aanleren?
  • Welke sterke eigenschappen van jezelf wil je (misschien) gebruiken in je nieuwe beroep?
  • Welke minder sterke eigenschappen van jezelf wil je zo min mogelijk moeten gebruiken in je nieuwe beroep?
  • Zijn er eigenschappen van jezelf die je wilt versterken?
  • Welke competenties die je nu al hebt wil je (misschien) gebruiken in je nieuwe beroep?
  • Welke competenties wil je zo min mogelijk moeten gebruiken in je nieuwe beroep?
  • Zijn er bepaalde sectoren waarin je bent geïnteresseerd?
  • Zijn er bepaalde beroepsgroepen waarin je bent geïnteresseerd?
De combinatie van de antwoorden op deze vragen helpen je om een beter beeld te krijgen van de richting waarin jij je het best kunt omscholen. Maar wil je hierbij ondersteuning, denk dan eens aan een vorm van coaching zoals loopbaanbegeleiding.  Loopbaanbegeleiding kan zeker helpen om de carrièreswitch en bijbehorende omscholing beter te laten lopen.

Omscholen en kansberoepen

Omscholing kan een prima middel zijn om je carrière nieuw leven in te blazen. Let er wel op dat omscholen in een uitstervend beroep niet echt handig is. Kijk dus ook eens naar kansrijke beroepen, dus beroepen waarbij je kans op werk gemiddeld of hoger is op de arbeidsmarkt. Zie verder het artikel Kansberoepen.

Stappenplan omscholing

Hieronder staat een stappenplan om je omscholing naar een nieuw beroep gestructureerd aan te pakken.
  • STAP 1: Beantwoord de vragenlijst hierboven
  • STAP 2: Doe een uitgebreide beroepentest
  • STAP 3: Bespreek de rapportage met anderen. Wat vinden zij van de beroepen, welke “zien zij u wel doen” en wat is uw eigen indruk van de beroepen?
  • STAP 4: Bekijk welke van de beroepen uit de rapportage het beste aansluiten  bij je huidige kennis, vaardigheden, kwaliteiten en competenties.
  • STAP 4: Bekijk welke van de beroepen uit de rapportage kansberoepen zijn.
  • STAP 5: Kies het beroep dat het beste aansluit bij jouw persoonlijkheid/interesses, bij je opleiding/ervaring/vaardigheden/competenties en bij de arbeidsmarkt. Dit is best lastig, dus vraag op tijd hulp van een loopbaanbegeleider om je hierbij te helpen.
De uitgebreide beroepentest is dus het meest geschikt  voor het stappenplan. Maar eerst oriënteren met de gratis beroepskeuzetest of met zoeken in de  sectoren van de arbeidsmarkt is natuurlijk ook een optie.

Omscholing betalen

Als je je gaat omscholen via het UWV of je werkgever betalen zij waarschijnlijk (een deel van) de omscholing. Zelf je studie betalen kan best veel geld kosten; het is dan goed om te weten dat de belastingdienst in veel gevallen de studiekosten die je maakt voor een toekomstig beroep aftrekbaar heeft gesteld. Dat betekent dat je dan minder belasting betaalt over je inkomsten.

Meer lezen over omscholen?

Omscholen is een direct gevolg van het besluit om een carrièreswitch te maken. Lees meer over de beweegredenen van anderen om hun carrière om te gooien in het artikel over de Carrièreswitch. Of lees bijvoorbeeld het artikel Welke opleiding past bij mij?