Kennis

Competenties bestaan uit kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten. In dit artikel gaan we dus verder in op het onderdeel kennis. Kennis is de informatie je hebt en die je kunt gebruiken in bepaalde taken of werkzaamheden. Kennis is ook het selecteren, interpreteren, combineren en waarderen van deze informatie. Dit alles vereist een bepaalde kwaliteit en hoeveelheid aan informatie en daarnaast een bepaalde mate van ervaring en vaardigheden waardoor informatie op waarde geschat kan worden*. Voor alle duidelijkheid: Er zijn veel verschillende soorten omschrijvingen van het begrip kennis. In dit artikel dat gericht is op welke kennis je hebt en meebrengt naar bijvoorbeeld de arbeidsmarkt verdelen we het begrip als volgt:

  • Kennis uit opleiding
  • Kennis uit ervaringen

Kennis uit opleiding

Kennis die je hebt gekregen door opleidingen of studie bestaat voor een groot deel uit kennis die andere mensen hebben opgedaan en overdragen aan jou door middel van allerlei media waaronder lesboeken. Veel opleidingen hebben door middel van praktische onderdelen de mogelijkheid om deze kennis te toetsen of om zelf de kennis te halen uit de gebeurtenissen bijvoorbeeld in een scheikundepracticum. Al die oefeneningen rondom bestaande informatie zijn bedoeld om de leerling / student de informatie beter te leren selecteren, interpreteren, combineren en waarderen.

Kennis uit ervaringen

Kennis kun je ook uit (eigen) ervaringen halen. Deze kennis is erg waardevol omdat het niet "tweedehands" informatie uit een boek of van een betoog van een docent is. Het zit door de ervaring in je en hoort vanaf dan bij je. 

Kennis bewijzen

Om te bewijzen dat je bepaalde kennis bezit kun je dit deel van je competenties bewijzen met bijvoorbeeld:

  • Diploma's, certificaten e.d.
  • Getuigschriften, referenties
  • Productresultaat  
  • Dienst
  • Erkenning verworven competenties
  • Toets
  • Auditie

Sommige mensen kunnen allerlei diploma's laten zien waaruit blijkt dat ze bepaalde kennis hebben. Maar sommige kennis is zo verwant met ervaring, vaardigheden en persoonlijkheid, dat alleen een diploma vaak niet voldoende is om in bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek te overtuigen. Het is daarom veel sterker om je geheel van kennis vaardigheden persoonlijkheid en ervaringen in een portfolio of ruime cv te plaatsen voor het solliciteren.

In het menu links staan diverse tests over competenties die momenteel beschikbaar zijn. Elke maand komen er dus tests bij die je helpen bij de thema's. Binnen dit thema zijn diverse tests zoals de gratis competentietest en de professionele competentietest die je inzicht geeft in jouw competenties en competentiecategorieën. Je kunt van deze tests een voorbeeld van een testrapportage bekijken zoals deze na betaling naar je wordt toegestuurd. 

* Bron: J. Bertrams, De kennisdelende organisatie: kunst & praktijk van het hergebruik van kennis, Scriptum Management, Schiedam 1999.