Beroepskeuze

Een beroepskeuze maken zorgt vaak op jonge leeftijd al voor een hoop denkwerk en gepieker. Lang niet bij iedereen gaat dit gemakkelijk of goed. Veel jongeren twijfelen of weten gewoon helemaal niet welke beroepen ze leuk vinden of welk beroep bij ze past. Je kunt dan natuurlijk een gratis  beroepskeuzetest of een uitgebreide beroepentest doen, maar het is goed je eerst eens wat te verdiepen in wat je beroepskeuze nu eigenlijk voor je betekent, en wat de invloed van je keuze kan zijn. Ben je een werkende volwassene en ben je bezig met beroepskeuze, lees dan eens verder over een carrièreswitch.

Kruispunten beroepskeuze

Er zijn verschillende momenten in een leven waarop je beroepskeuze een onderwerp van gesprek zal zijn. Je keuze voor je latere beroep begint eigenlijk al een rol te spelen bij de profielkeuze in het voortgezet onderwijs. En daarna natuurlijk bij het maken van je  studiekeuze voor een beroepsopleiding. 

Je beroepskeuze kan later ook, als je volwassen bent, op allerlei momenten terugkomen. Hieronder een aantal van deze momenten ofwel kruispunten op een rij:
Op die kruispunten komen bij mensen regelmatig nieuwe wensen en/of ambities over een ander beroep naar de voorgrond. En op al die momenten is de vraag: Wat doe je met je gedachten, ideeën, twijfels, wensen over andere beroepen? Laat je ze vervagen of ga je aan de slag met je beroepskeuze? Want een beroepskeuze is in deze moderne tijd echt niet meer voor heel je leven, maar het is wel handig als een beroep echt bij je past....

Wie beïnvloedt je beroepskeuze? 

Sommige mensen laten zich voor hun vragen over beroepskeuze op deze momenten leiden door wat mensen in hun omgeving zeggen, of door hun “onderbuik gevoel”, en dat is prima. Het is wel goed om te weten dat er ook andere manieren zijn om je beroepsinteresse en je talenten te weten te komen.
 
Allereerst moet je bereid zijn jezelf vragen te stellen en zo meer inzicht te krijgen in wie je bent als persoon en waar je goed in bent en behoefte aan hebt. Praat over de beroepen die in gedachten hebt met belangrijke anderen (ouders, grootouders, vrienden, vriendinnen). Vraag aan school of ze hierin mee willen denken, bijvoorbeeld aan een mentor.

4 STAPPEN Beroepskeuze

Je kunt onderzoeken welke beroepskeuze voor jou het beste is door een aantal acties te ondernemen.
  • STAP 1: Praten over je beroepskeuze met mensen in je omgeving (ouders, vrienden, school)
  • STAP 2: Gratis  beroepskeuzetest, er zijn er genoeg te kiezen op internet, waaronder één op deze website.
  • STAP 3: Professionele/uitgebreide beroepentest (meestal tussen de 10 en 20 euro)
  • STAP 4: Loopbaanadvies / Beroepskeuzeonderzoek (meestal tussen de 200 en 1000 euro)
Het is goed om ook deze volgorde aan te houden en niet direct in een beroepskeuzeonderzoek te investeren. Misschien heb je na een gesprek met je decaan of je ouders al gelijk de overtuiging dat bijvoorbeeld websiteontwerper helemaal jouw beroep is. Prima, dan kun je je in het beroep en de opleiding verdiepen en daarna een besluit nemen.
De meeste mensen nemen echter geen besluit voordat ze een degelijke  beroepskeuzetest hebben gedaan. De testrapportage die je dan krijgt is namelijk een fantastisch middel om een gesprek over je beroepskeuze te beginnen met wie dan ook. Juist door te praten erover kom je meer te weten over beroepen en juist ook over jezelf! Want mensen gaan dan toch ook vertellen wat je over joù en het beroep vinden. En dat geeft dan jou weer wat meer inzicht om de juiste keuze te maken! Lees ook eens het artikel Welk beroep past bij mij?, daar staan ook nog wat aanwijzingen in.

Beroepskeuze en competenties 

Het is goed om in deze periode van een beroepskeuze maken, ook je competenties in beeld te brengen. Dit geeft je zelfinzicht; een beeld van jezelf en wat je goed kunt en (nog) minder goed kunt. Daar krijg je zelfvertrouwen van. Als je toch meer hulp nodig hebt dan is het doen van een beroepskeuzeonderzoek een mogelijkheid. Het kan je zomaar beschermen tegen een verkeerde schoolkeuze of studiekeuze en dat kan een studiejaar en een hoop geld "opleveren".
 
Hieronder staan nog een paar andere artikelen van het thema Beroepen: