Als tuinarchitect ontwerp je de vorm, indeling, inrichting en functies van grotere tuinen en landgoederen. Denk daarbij aan de tuin van een luxe villa, de groene ruimte om een kasteel, burcht, paleis, slot, fort of museum, een botanische tuin of arboretum, de tuin van een wellness-resort of kantoorgebouw enzovoorts. Je werk lijkt veel op dat van een landschapsarchitect met het verschil dat je gespecialiseerd bent in het ontwerpen van de groene ruimte rondom bebouwingen zoals (grotere) tuinen en landgoederen. Je doet je werk deels achter de (digitale) tekentafel, deels in overleg met de opdrachtgever/klant en deels op de locatie waarvoor het ontwerp moet worden gemaakt.
Je hebt oog voor natuur (flora, fauna, ecologie), de stijl van de bouwkundige elementen (gebouwen) op het perceel, de grootte van de tuin, de bodemsoort, de soorten planten en bomen die er komen, duurzaamheid, veiligheid, verlichting, verhardingen. Daarnaast houd je rekening met de uitvoering en het ontwerp van functies zoals recreatie, educatie en de stalling voor vervoermiddelen, het onderhoud dat de tuin nodig heeft en het budget van de opdrachtgever.
Je werkt als een tuinarchitect bij een tuinarchitectenbureau, hoveniersbedrijf of als zelfstandig tuin-en landschapsarchitect. Je werkt samen met een beleidsmedewerker, bouwkundig architect, botanicus, hovenier en anderen.
De taken van een tuinarchitect zijn onder andere:
-
Overleg met opdrachtgever(s) over doelen en kaders
-
Bestaande ruimtelijke plannen/visierapporten/strategische plannen/verordeningen onderzoeken
-
Ontwerpschetsen en ontwerpvoorstellen maken
-
Informeren, presenteren en adviseren van mogelijkheden en ontwerpvoorstellen
-
Ontwerpen uitwerken tot een volledig functionele ontwerpplan
-
Kostenraming uitwerken
-
Presenteren ontwerpplan
-
Ondersteunen met advies tijdens de uitvoering van het plan