Als studieadviseur ofwel studentendecaan adviseer en informeer je de (potentiële) student over allerlei studie-gerelateerde onderwerpen. Studenten kunnen dus bij jou terecht voor begeleiding en informatie over de randvoorwaarden voor een succesvol studietraject. Het kan dan gaan om studieplanning, keuzemogelijkheden, regelingen en vrijstellingen, studeren in het buitenland en persoonlijke omstandigheden die de studievoortgang van een student beïnvloeden. Die persoonlijke omstandigheden kunnen allerlei onderwerpen omvatten zoals moeilijke familieomstandigheden, studeren met ADHD of autisme, studeren met een lichamelijke beperking (ziekte of handicap) enzovoorts. De studieadviseur ofwel studentendecaan is het aanspreekpunt voor studenten van een bepaalde opleiding(srichting). Bij non-profit hogescholen en universiteiten zijn de eerstelijnscontacten van de studenten vaak met het netwerk van studentmentoren en de tutoren dat je als studentendecaan hebt helpen organiseren. Hierdoor komen niet alle vragen direct bij de studentendecaan terecht en worden de vele studenten sneller geholpen (en/of doorverwezen).
Je werkt studieadviseur ofwel studentendecaan bij een non-profit of commerciële onderwijsinstelling voor MBO, HBO of WO. Daar werk je samen met onder andere de docent, decaan VO, studentenpsycholoog en vertrouwenspersoon.
De taken van een studieadviseur of studentendecaan zijn onder andere:
-
Ondersteunen van studenten met vragen of problemen
-
Contacten onderhouden met studenten en studentenorganisaties
-
Beoordelen toelatingsdossiers
-
Voorlichtingsactiviteiten organiseren voor schooldecanen in het voortgezet onderwijs en voor aankomende studenten
-
Voorlichtingsmateriaal ontwikkelen voor studierichtingen
-
Introductieactiviteiten organiseren voor eerstejaarsstudenten
-
Sollicitatietrainingen geven
-
Monitoren van en rapporteren over studierendement in semesterevaluaties
-
Verwijzingen maken naar coach of studentenpsycholoog
-
Ontwikkelingen in de wet- en regelgeving volgen en de implicaties voor studenten en onderwijsorganisatie in kaart brengen
-
Examencommissie adviseren over benodigde beleidsvorming en -omzetting binnen de onderwijsorganisatie