Als selectiepsycholoog of assessmentpsycholoog help je organisaties om inzicht te krijgen in de geschiktheid, ontwikkeling en loopbaanmogelijkheden van (potentiële) medewerkers. Je zet hiervoor onder andere diagnostische instrumenten zoals tests en interviewtechnieken in om een wetenschappelijk onderbouwd beeld te krijgen van de persoon. De uitslagen bieden dan belangrijke inzichten over iemands persoonlijkheid, competenties (bv leiderschap), capaciteiten (bv intelligentie), drijfveren, beperkingen, aanknopingspunten voor groei en ontwikkeling, studiekansen enzovoorts. Op basis van onder andere jouw bevindingen worden dan medewerkers aangenomen, een andere functie aangeboden aan bestaande medewerkers, ontwikkelingstrajecten in gang gezet enzovoorts. Maar je kunt ook een assessment-methode of selectieprocedure bedenken en zo binnen een organisatie het aannamebeleid en ontwikkelingsbeleid van medewerkers structureren en professionaliseren. Je werkt is belangrijk voor een betere selectie van medewerkers, een hogere kwaliteit van kandidaten, de verlaging van het verloop van medewerkers, een hogere medewerkerstevredenheid en een meer duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
Een assessment kan overigens enkele uren tot zelfs enkele dagen in beslag nemen. Hoe “hoger” en/of “belangrijker” de functie, hoe langer het assessment vaak duurt. Een assessment kan bestaan uit vragenlijsten/tests, interviews en praktijksimulaties. Meer hierover kun je lezen in het artikel Assessment. In gesprekken kun jij als psycholoog snel een verdiepingsslag maken, constructief feedback geven en zuiver adviseren.
Je werkt als testpsycholoog of assessmentpsycholoog bijvoorbeeld bij een gespecialiseerd testinstituut, assessmentbureau of adviesbureau voor selectie en recruitment. Je werkt samen met onder andere de assessor, recruiter, headhunter en hr-medewerker.
De taken van een selectiepsycholoog of assessmentpsycholoog zijn onder andere:
-
Afname van tests en vragenlijsten
-
(Semi-)gestructureerde interviews houden
-
Samenstellen van interviewvragen
-
Rapportages schrijven
-
Selectieprocedures ontwikkelen
-
POP-gesprekken voeren
-
Adviseren over functieprofielen
-
Observeren
-
Selectiecommissie ondersteunen
-
Coachen van vacaturehouders in bijvoorbeeld gespreksvoering