Als restaurator ben je een behoudskundige die is opgeleid in het onderzoek, de behandeling en de preventieve zorg van materieel erfgoed. Je bent vrijwel altijd gespecialiseerd binnen een restauratiediscipline zoals schilderijrestauratie of boeken. De betreffende kunstvoorwerpen (cultureel erfgoed) kunnen beschadigd zijn door ouderdom, brand, water of anders. Je bent deskundig op het gebied van restaurerende handelingen, oorspronkelijke vervaardiging en duurzame conservering. Naast specialisten voor de restauratie van boeken en schilderijen zijn er bijvoorbeeld de emaillerestaurator of de textielrestaurator. Restauratoren hebben bij grotere projecten vaak tevens een bemiddelende en/of coördinerende rol tussen de conserveringsspecialisten en de ambachtelijke specialisten.
Je werkt als restaurator bij een museum, algemene instelling voor cultureel erfgoed of overheidsinstelling. Daar werk je samen met een conservator, behoudsmedewerker / medewerker behoud en ambachtelijke specialisten zoals restauratieschilder, restauratiestukadoor enzovoorts.
De taken van een restaurator zijn onder andere:
-
in oorspronkelijke staat herstellen van cultureel erfgoed
-
Bij elke specialisatie zijn er weer andere taken die men verricht zoals:
-
Bij boeken: beschadigde en zwakke pagina's beplakken met dun Japans rijstpapier, pagina's met lijmstof impregneren, gaten vullen met nieuw (geschept) papier, bladen op volgorde leggen, katernen binden en naaien en in de band lijmen, beschadigde banden met perkamentpapier herstellen en nieuwe banden maken.
-
Bij schilderijen: kleurmetingen verrichten, paneel/doek restauratie, verfpigmenten onderzoeken en mengen, schilderen.
-
Contacten met erfgoedinstellingen/musea voor onderzoek
-
Origineel handgereedschap gebruiken
-
Foto's van verschillende fasen van restauratiewerkzaamheden maken
-
Eindrapporten opstellen over restauraties
-
Adviseren over de manier waarop bijvoorbeeld een schilderij moet worden behandeld en bewaard
-
Prijsopgaven opstellen
-
Coördineren en instrueren van het projectteam