Als pedagogisch medewerker ben je bezig met het begeleiden, opvoeden en/of verzorgen en anders helpen van baby's, kinderen en/of jongeren tot en met 18 jaar. Zij hebben hulp nodig omdat hun ouders of verzorgers door omstandigheden niet (volledig) voor hen kunnen zorgen. Het kan zijn dat deze jonge mensen ontwikkelingsachterstanden, gedragsproblemen, opvoedingsproblemen of lichamelijke problemen hebben. Samen met je collegas zorg je ervoor dat ze een stimulerende en veilige leefomgeving hebben. Je zorgt voor de juiste activiteiten en voor ruimte voor goede gesprekken met hen en hun ouders.
Uw taken zijn onder andere: pedagogisch behandelplan opstellen en uitvoeren, spel- en activiteitenplan opstellen, kinderen begeleiden tijdens het verblijf in het ziekenhuis, kinderen observeren, ouders informeren, overleggen met collega's, ouders en andere hulpverleners.
Persoonlijkheid Pedagogisch medewerker ziekenhuis
- Mensgericht
- Creatief
- Ondernemend
Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).
Het creatieve persoonstype is gericht op werk waarbij de grenzen niet vooraf zijn bepaald. Kernwoorden zijn creatief, innovatief en expressief.
Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.
De persoonlijkheid van een Pedagogisch medewerker ziekenhuis bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.
Competenties Pedagogisch medewerker ziekenhuis
- Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
- Analyseren
- Assertief zijn (Assertiviteit)
- Beoordelen/Oordelen
- Besluitvaardig zijn
- Coachen
- Conflicten hanteren (Conflicthantering)
- Creatief denken (Creativiteit)
- Gesprekken voeren
- Innovatief denken
- Instructie geven (Instrueren)
- Integer zijn (Integriteit)
- Leidinggeven
- Mondeling uitdrukken
- Onafhankelijk zijn (Autonomie)
- Relaties opbouwen (Sociabiliteit)
- Schriftelijk uitdrukken
- Stressbestendig zijn (Stresstolerantie)
Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.
Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.
Assertief zijn: Op een goede manier opkomen voor je eigen belang, mening of visie, voor het belang van de organisatie en/of voor gestelde doelen.
Beoordelen: Op basis van een (objectieve) benadering van feiten en criteria en een daaropvolgende logische conclusie een waardering toekennen.
Besluitvaardig zijn: Vlot de juiste beslissingen nemen.
Coachen: Het begeleiden van een individu of groep in een proces van positieve verandering.
Conflicten hanteren: Het zodanig handelen bij een (opkomend) conflict dat escalatie wordt voorkomen en er wederzijdse instemming en/of begrip over het onderwerp van conflict en de ontstane situatie kan plaatsvinden.
Creatief denken: Op een nieuwe manier kijken naar bijvoorbeeld vormgeving, concepten of tekst.
Gesprekken voeren: De kunst van gespreksvoering zit in allerlei aspecten zoals goed luisteren en de juiste vragen stellen.
Innovatief denken: Het zien en/of bedenken van kansen en mogelijkheden voor vernieuwing van producten, diensten of processen.
Instructie geven: Duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiene en sociale omgang zijn.
Integer zijn: Eerlijk en betrouwbaar de overeengekomen waarden en normen uitvoeren en uitdragen.
Leidinggeven: Het sturen van gedrag van individuen en groepen (team/afdeling/divisie).
Mondeling uitdrukken: Met gemak goed en vlot (Nederlands) kunnen praten.
Onafhankelijk zijn: Een eigen mening of visie op bijvoorbeeld werkprocessen of dienstverlening hebben en die gebruiken om het werk goed te laten verlopen en de missie van de organisatie te laten slagen.
Relaties opbouwen: Het gemakkelijk en vlot contact maken met (onbekende) mensen.
Schriftelijk uitdrukken: Met gemak goed en vlot (Nederlands) kunnen schrijven. Dit is in veel beroepen belangrijk, maar vooral als er in het beroep meer schrijftaken zitten dan gemiddeld of als het schrijven voor een groter publiek is bedoeld.
Stressbestendig zijn: Werkzaamheden op het gevraagde niveau blijven doen als de werkomstandigheden (opeens) moeilijk worden door een probleem, crisis, drukte in de directe omgeving, niet werkende apparatuur enzovoorts, kortom door een verhoogde werkdruk.
Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Pedagogisch medewerker ziekenhuis misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.