Als Neuropsycholoog ben je een psycholoog die gespecialiseerd is het functioneren van de hersenen met betrekking tot het menselijk gedrag. Je onderzoekt bijvoorbeeld het functioneren of problemen bij cognitieve functies (zoals taalverwerking, geheugen, motoriek, informatieverwerking) en bij gedrag en emoties (zoals verminderde sociale vaardigheden, agressiviteit, angst, depressiviteit, persoonlijkheidsveranderingen, prikkelbaarheid, initiatiefverlies).
Sommige neuropsychologen doen voornamelijk wetenschappelijk onderzoek voor universiteiten of farmaceutisch onderzoek. Andere neuropsychologen werken voornamelijk met patiënten en hebben als zogenaamd klinisch neuropsycholoog meer bevoegdheden.
Als wetenschappelijk onderzoeker breng je bijvoorbeeld de hersenfuncties in kaart om meer inzicht te krijgen of voor het ontwikkelen van medicijnen of voor andere behandelmethoden.
Als Klinisch neuropsycholoog onderzoek je de patiënt zelf die op een bepaald gebied niet (meer) goed functioneert. Je onderzoekt of dit het gevolg is van een beschadiging of disfunctie in de hersenen. Het kan dan gaan om patiënten met bijvoorbeeld een hersenbeschadiging door een ongeval (traumatisch letsel), een ziekte (gezwel, infectie), een aangeboren afwijking of een neurologisch ziektebeeld zoals dementie. De problemen bij de cognitieve functies en bij gedrag en emoties kunnen verregaande gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren en werkprestaties en voor schoolprestaties en de ontwikkeling bij een kind. Als (klinisch) neuropsycholoog draag je op verschillende manieren eraan bij om het leven van patiënten te verbeteren.
Neuropsycholoog word je door de specialisatie/afstudeerrichting neuropsychologie te doen in de masteropleiding. Niet elke masteropleiding heeft deze afstudeerrichting. Gespecialiseerd in het onderzoeken, diagnosticeren en behandelen van patiënten ben je echter pas als Klinisch neuropsycholoog. Je hebt dan na één van de masteropleidingen de postacademische opleiding tot GZ-psycholoog (2 jaar) en daarna tot Klinisch neuropsycholoog (3 jaar) gevolgd. Klinisch neuropsycholoog is een beschermd beroep, dus niet iedereen mag zich zo noemen; een BIG-registratie is verplicht.
Je werkt als neuropsycholoog bijvoorbeeld bij een universiteit, (universitair) ziekenhuis of een farmacologische organisatie; de functie wordt dan soms ook cognitief neuropsycholoog genoemd. Als klinisch neuropsycholoog werk je bijvoorbeeld bij een neurologische afdeling van een ziekenhuis, een instelling voor psychiatrie of geriatrie of een revalidatiecentrum. Je werkt samen met de neuroloog, logopedist, fysiotherapeut, psychiater, huisarts, bedrijfsarts en anderen.
De taken van een (klinisch) neuropsycholoog zijn onder andere:
-
Patiënten onderzoeken
-
Testen uitvoeren (geheugen, concentratievermogen, werktempo, taal en waarneming, spraak, ruimtelijk inzicht, fijne motoriek, persoonlijkheid)
-
(Test)resultaten interpreteren
-
Diagnoses stellen
-
Informatie en advies geven aan patiënten
-
Advies over aanpassingen voor school of werk geven
-
Behandelmethoden bespreken met patiënt (en naasten)
-
Behandelplan vaststellen
-
Wetenschappelijk onderzoek
-
Onderzoeksresultaten publiceren/presenteren
-
Onderwijsgevende taken