U zorgt voor een veilig, vlot en ordelijk verloop van het luchtverkeer op en rond de vliegvelden. Uw taken zijn onder andere: werkzaamheden voorbereiden en coördineren, vliegroutes en vlieghoogtes bepalen, aanwijzingen geven aan piloten over bijvoorbeeld landen, opstijgen en weersomstandigheden, contact onderhouden met piloten bij storingen en calamiteiten, erop toezien dat vliegvelden gereed zijn voor de ontvangst van binnenkomende vliegtuigen met problemen.
Persoonlijkheid Luchtverkeersleider
- Ondernemend
- Gestructureerd
- Onderzoekend
Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.
Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.
Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend, analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)
De persoonlijkheid van een Luchtverkeersleider bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.
Competenties Luchtverkeersleider
- Besluitvaardig zijn
- Discipline hebben
- Instructie geven (Instrueren)
- Nauwkeurig zijn (Detailgerichtheid)
- Stressbestendig zijn (Stresstolerantie)
- Analyseren
- Assertief zijn (Assertiviteit)
- Beoordelen/Oordelen
- Conflicten hanteren (Conflicthantering)
- Durf hebben
- Initiatief nemen
- Kwaliteitsgericht zijn (Zorgvuldigheid)
- Leidinggeven
- Mondeling uitdrukken
- Vakgericht zijn (Specialistisch)
- Verantwoordelijkheid nemen
Besluitvaardig zijn: Vlot de juiste beslissingen nemen.
Discipline hebben: Het nakomen van afspraken en het volgen van regels en voorschriften.
Instructie geven: Duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiene en sociale omgang zijn.
Nauwkeurig zijn: Details zoals bedragen, getallen, centimeters, grammen en dergelijke vlot en juist te kunnen meten/berekenen, verwerken en gebruiken.
Stressbestendig zijn: Werkzaamheden op het gevraagde niveau blijven doen als de werkomstandigheden (opeens) moeilijk worden door een probleem, crisis, drukte in de directe omgeving, niet werkende apparatuur enzovoorts, kortom door een verhoogde werkdruk.
Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.
Assertief zijn: Op een goede manier opkomen voor je eigen belang, mening of visie, voor het belang van de organisatie en/of voor gestelde doelen.
Beoordelen: Op basis van een (objectieve) benadering van feiten en criteria en een daaropvolgende logische conclusie een waardering toekennen.
Conflicten hanteren: Het zodanig handelen bij een (opkomend) conflict dat escalatie wordt voorkomen en er wederzijdse instemming en/of begrip over het onderwerp van conflict en de ontstane situatie kan plaatsvinden.
Durf hebben: Bepaalde activiteiten uitvoeren om doelen te bereiken ondanks de persoonlijke risicos die er zijn.
Initiatief nemen: Uit eigen beweging een voorstel, suggestie of idee communiceren en/of actie ondernemen, dus zonder dat iemand anders dit heeft gevraagd.
Kwaliteitsgericht zijn: Streven naar de afgesproken kwaliteit voor een product of dienst door richtlijnen, procedures en protocollen te volgen, passende eisen te stellen aan het eigen werk, zo min mogelijk fouten te maken, controles en evaluaties uit te voeren en verbeterenkansen aan te grijpen.
Leidinggeven: Het sturen van gedrag van individuen en groepen (team/afdeling/divisie).
Mondeling uitdrukken: Met gemak goed en vlot (Nederlands) kunnen praten.
Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.
Verantwoordelijkheid nemen: De consequenties van situaties en beslissingen die onder jouw verantwoordelijkheid vallen, aanvaarden en hiernaar handelen en communiceren.
Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Luchtverkeersleider misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.