Als klimatoloog of klimaatonderzoeker bestudeer je het klimaat in een bepaald gebied en analyseer je klimaatveranderingen. Het klimaat is het geheel van de gemiddelde meteorologische metingen (zoals van temperatuur, windkracht en neerslag) over een periode van minimaal 30 jaar. Je onderzoek richt zich op bijvoorbeeld luchtsamenstelling, bodemsamenstelling of waterhuishouding (bronnen, meren, beken, rivieren, grondwater, zee). Meer specifiek kan het gaan om onderzoek naar gevolgen van klimaatveranderingen voor bijvoorbeeld de biodiversiteit in de Waddenzee, drinkwaterkwaliteit, zeewaterspiegel, aardbevingskansen, introductie van (voor Nederland) nieuwe soorten flora fauna enzovoorts. Je werkt bijvoorbeeld samen met een bioloog, geograaf, seismoloog, meteoroloog, landbouwkundige.
Vanuit de bevindingen van klimaatonderzoek kun je advies geven over beleid, wetgeving, voorlichting, Een klimatoloog is meestal zelf een geograaf, meteoroloog of bioloog die gespecialiseerd is in het klimaat en klimaatveranderingen en de effecten daarvan op de natuur en op de maatschappij.
Je werkt als klimaatonderzoeker bij een universiteit of wetenschappelijk instituut of als beleidsadviseur bij een ideële organisatie, overheidsorganisatie of multinational.
De taken van een klimatoloog zijn onder andere:
-
Onderzoek voorbereiden
-
Veldwerk (observaties, proeven uitvoeren, lucht-, grond-, en watermonsters verzamelen)
-
Laboratoriumonderzoek
-
Klimaatvoorspellingen berekenen
-
Rapporteren en presenteren van onderzoek en onderzoeksresultaten
-
Adviseren omtrent nieuw beleid