Als ICT adviseur of ICT consultant adviseer en ondersteun je organisaties op het gebied van vraagstukken omtrent ICT (Informatie en Communicatie Technologische). Je gebruikt jouw kennis van ICT om organisaties te verbeteren. Je bent eigenlijk een ICT specialist die weet hoe ICT een organisatie kan helpen om haar doelen te bereiken zoals meer omzet, kostenbesparing, hogere klanttevredenheid, nieuwe afzetmarkten bereiken of nieuwe doelgroepen benaderen. Met jouw expertise help je dus om deze doelen te bereiken. Je kunt ook ondersteunen bij het optimaliseren van allerlei soorten bedrijfsprocessen met IT. Het kan bijvoorbeeld gaan om het bieden van een IT oplossing voor accountmanagement, voor HRM of voor de koppeling van diverse bedrijfsprocessen zoals inkoop en verkoop voor een efficiënt voorraadbeheer.
Je werkt als ICT adviseur bij een ICT adviesbureau of als zelfstandige. Je werkt onder andere samen met een business consultant, software engineer en anderen.
De taken van een ICT adviseur zijn onder andere:
-
Pre-sales traject (gesprekken met opdrachtgever, offertes samenstellen)
-
Analyseren van organisatiebehoeften
-
Voorstellen voor IT oplossingen adviseren
-
Projectplan maken en presenteren
-
Coördineren van projecten
-
Ontwerpen van IT structuren en modellen
-
Overleggen met projectteams en business stakeholders
-
Adviesrapportages maken en presenteren
-
Opzetten, ontwikkelen en opleveren van software
-
Inrichten van functionaliteiten
-
Workshops organiseren over software(gebruik)
-
Oplossen van applicatie issues en bugs
-
Beveiliging van applicaties en systemen (laten) testen en op peil brengen
-
Serviceconcepten ontwikkelen
Persoonlijkheid ICT adviseur | ICT consultant
- Ondernemend
- Onderzoekend
- Mensgericht
Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.
Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend, analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)
Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).
De persoonlijkheid van een ICT adviseur | ICT consultant bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.
Competenties ICT adviseur | ICT consultant
- Innovatief denken
- Analyseren
- Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
- Commercieel denken
- Flexibel zijn (Flexibiliteit/Aanpassingsvermogen)
- Initiatief nemen
- Instructie geven (Instrueren)
- Kwaliteitsgericht zijn (Zorgvuldigheid)
- Leidinggeven
- Nauwkeurig zijn (Detailgerichtheid)
- Ondernemen (Zakelijk inzcht)
- Organisatiebewustzijn (Organisatiesensitiviteit)
- Plannen en organiseren
- Relaties opbouwen (Sociabiliteit)
- Samenwerken
Innovatief denken: Het zien en/of bedenken van kansen en mogelijkheden voor vernieuwing van producten, diensten of processen.
Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.
Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.
Commercieel denken: Gericht zijn op verkopen, nieuwe klanten en/of omzetverhoging. In een verkoopfunctie maar ook in een verkoop-ondersteunende functie is commercieel denken ofwel verkoopgerichtheid een kerncompetentie.
Flexibel zijn: Het zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden (taken, werkomgeving, mensen enzovoorts).
Initiatief nemen: Uit eigen beweging een voorstel, suggestie of idee communiceren en/of actie ondernemen, dus zonder dat iemand anders dit heeft gevraagd.
Instructie geven: Duidelijke aanwijzingen geven over hoe iets gedaan moet worden. Dit kunnen instructies over werkwijze, veiligheid, gezondheid, hygiene en sociale omgang zijn.
Kwaliteitsgericht zijn: Streven naar de afgesproken kwaliteit voor een product of dienst door richtlijnen, procedures en protocollen te volgen, passende eisen te stellen aan het eigen werk, zo min mogelijk fouten te maken, controles en evaluaties uit te voeren en verbeterenkansen aan te grijpen.
Leidinggeven: Het sturen van gedrag van individuen en groepen (team/afdeling/divisie).
Nauwkeurig zijn: Details zoals bedragen, getallen, centimeters, grammen en dergelijke vlot en juist te kunnen meten/berekenen, verwerken en gebruiken.
Ondernemen: Het zien van winstkansen in de markt voor producten en diensten, de bijbehorende (verantwoorde) risicos (durven) nemen en het proces van het organiseren van doelstellingen en taken aansturen.
Organisatiebewustzijn: Doorzien wat bepaalde acties, beslissingen en keuzes betekenen voor (delen van) de organisatie en om dit inzicht ook uit te dragen naar de betrokkenen.
Plannen en organiseren: Het vastleggen van werkzaamheden in een tijdschema en het regelen van de middelen en mensen die nodig zijn voor die werkzaamheden.
Relaties opbouwen: Het gemakkelijk en vlot contact maken met (onbekende) mensen.
Samenwerken: Met andere mensen een taak uitvoeren om gezamelijke doelen te bereiken.
Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is ICT adviseur | ICT consultant misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.