Als gezondheidszorgpsycholoog ofwel GZ-psycholoog onderzoek en behandel je mensen met psychische en psychosociale problemen. De problematiek bij jouw patiënten is vaak enkelvoudig en minder complex in vergelijking met de meervoudige en langdurige ( o.a. aangeboren) (persoonlijksheids)problematiek die een klinisch psycholoog of psychotherapeut behandelt. Je bespreekt en behandelt psychische stoornissen zoals een depressie, verslaving en angststoornis maar ook andere psychische problemen die voortvloeien uit een trauma, uit de levenssfeer (bijvoorbeeld burn out, relatieproblemen, opvoedingsproblemen), uit een verminderde lichamelijke gezondheid (ziekte, functiebeperking, pijn) of uit een anders dan gemiddelde werking van de hersenen en zintuigen zoals ADHD en Autisme. Jouw doelgroep als GZ-psycholoog kan bestaan uit kinderen, jeugdigen/adolescenten, volwassenen en ouderen.
Je wordt GZ-psycholoog als je na één van de relevante masteropledingen de post-academische opleiding tot GZ-psycholoog (2 jaar) hebt afgerond. GZ-psycholoog is een wettelijk beschermd beroep; opname in het BIG-register is verplicht.
Je kunt als GZ-psycholoog werken in een GGZ-instelling, organisatie voor kinder- en jeugdzorg, ziekenhuis, forensische instelling (TBS, penitentiaire inrichting), verpleeghuis, gehandicaptenzorg, revalidatiecentrum, pijnpoli of als zelfstandige met een eigen praktijk. Je werkt samen met een klinisch psycholoog, verpleegkundig specialist GGZ, psychotherapeut, psychiater, sociotherapeut en anderen.
De taken van een GZ-psycholoog zijn onder andere:
-
Intakegesprekken voeren
-
Diagnoses stellen
-
Indicatiestelling (vaststellen van de zorgbehoefte)
-
Behandelplan opstellen met de patiënt
-
Behandelgesprekken
-
Behandelmethoden zoals cognitieve gedragstherapie, schematherapie, EMDR en relatietherapie toepassen
-
Groepsgesprekken
-
Advies en bijscholing aan andere hulpverleners zoals sociotherapeuten/groepsleiders, verpleegkundigen en verzorgenden
-
Supervisie collega’s/stagiaires
-
Advisering familie van de patiënt
-
Wetenschappelijk onderzoek