Als gedragswetenschapper ofwel gedragsdeskundige ben je gespecialiseerd in het (positief) beïnvloeden van het gedrag van mensen. Je kunt werken in een baan met direct patiëntencontact en/of in een baan die meer de onderzoekende en adviserende zijde van gedragswetenschappen vraagt.
In het directe patiëntencontact observeer en onderzoek je kinderen, jongeren of volwassenen met gedragsproblemen. Je komt op sociaal wetenschappelijk verantwoorde wijze tot juiste beeldvorming en passende ondersteuning, begeleiding en behandeling van de mensen. Dit doe je niet helemaal alleen, alhoewel je vaak wel behandelverantwoordelijke bent. Je werkt samen met andere disciplines in een behandelteam. Samen met dit behandelteam zorg je voor juiste diagnostiek en de juiste behandeling. Het is belangrijk dat je jouw beeldvorming, analyse en advies kunt toelichten aan cliënten, verwanten, begeleiders en andere betrokkenen. En dat je hierbij om kunt gaan met (eventuele) weerstand tegen een diagnose of concept-behandelplan. De mensen die je onderzoekt en behandelt in gesprekken hebben soms een lichamelijke of psychische beperking en wonen thuis, in een zorginstelling, gevangenis of in een situatie van begeleid wonen. Het kan gaan om mensen met een persoonlijkheidsstoornis, angst-/stemmingsstoornis, cognitieve problematiek, een trauma (ptss), verslaving enzovoorts.
In de meer onderzoekende en adviserende rol lever je als gedragsdeskundige bijvoorbeeld een bijdrage aan de landelijke en regionale beleidsontwikkeling en zorgverlening door deel te nemen aan kennisplatforms en werk- en projectgroepen.
Je werkt als gedragswetenschapper in een zorginstelling (psychiatrie, verslavingszorg enzovoorts), gevangenis of andere instelling. Daar werk je samen met een psychiater, maatschappelijk werker, persoonlijk begeleider, verpleegkundig specialist GGZ , psycholoog, orthopedagoog, criminoloog en anderen.
De taken van een gedragswetenschapper zijn onder andere:
-
Gedrag observeren
-
Probleem van de cliënt analyseren
-
Diagnose stellen
-
Behandelplan opstellen
-
Therapeutische gesprekken voeren
-
Interventies uitvoeren
-
Adviseren van ouders en overige verwanten
-
Adviseren van zorg-/ hulpverleners
-
Beleidsadvisering speciale doelgroepen