Als decaan ben je verantwoordelijk voor de Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) van een school in het voortgezet onderwijs, dus in het Praktijkonderwijs, VMBO, HAVO en/of VWO. Je doel is om leerlingen te begeleiden tijdens hun schoolloopbaan bij hun profielkeuze, studiekeuze en algemene loopbaanoriëntatie. Sommigen leerlingen hebben geen moeite met het maken van deze keuzes, zeker niet als zij daarvoor methodes en hulpmiddelen aangereikt krijgen. Andere leerlingen hebben meer begeleiding en stimulans nodig. Met deze leerlingen ga je als decaan intensief aan de slag. Je hebt gesprekken met hen over hun wensen en mogelijkheden en werkt aan het ontwikkelen van zelfinzicht met behulp van allerlei testen en opdrachten. Als bij de leerling de persoonlijkheid, competenties/talenten, drijfveren en beroepsinteresses duidelijk zijn dan is het profiel compleet om een gefundeerde keuze te maken. Daarna geef je actuele informatie over studies en beroepen. Je bent eigenlijk een soort loopbaancoach die gespecialiseerd is in jeugd/jongeren. Op een aantal scholen en instellingen wordt het schooldecanaat ingevuld door docenten die naast docenttaken dus een deel van hun jaartaak aan het decanaat besteden. Het decanaat is dan een taak en geen functie. Je kunt dus decaan worden met één van de vele lerarenopleidingen, bijvoorbeeld (maar niet beperkt tot) de opleiding tot leraar Omgangskunde of Pedagogiek, aangevuld met een cursus decanaat. Anderzijds zijn er ook scholen die decaan als een aparte functie invullen en een gespecialiseerde opleiding in het domein HRM en personeelswetenschappen van een kandidaat vragen.
Je werkt als decaan VO in het Praktijkonderwijs, VMBO, HAVO en VWO. Daar werk je samen met een mentor, zorgcoördinator/ondersteuningscoördinator, studieadviseur-studentendecaan (beroepsonderwijs) en anderen.
Je taken als decaan in het voortgezet onderwijs zijn onder andere:
-
Klassen voorlichting geven over profielkeuze, studiekeuze en meer
-
Leerlingen individueel begeleiden met zelfinzicht, keuzes en inschrijving bij de vervolgopleiding
-
Oudervoorlichting geven over profielkeuze, studiekeuze, doorstroommogelijkheden enzovoorts
-
Mensen uit de praktijk uitnodigen die over hun studie of beroep komen vertellen in de klas
-
Digitale hulpmiddelen voor Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) zoals studiekeuzetests en beroepskeuzetests organiseren
-
Ondersteunen van mentoren
-
Leerlingdossiers bijhouden
-
Excursies naar vervolgopleidingen (MBO, HBO, Universiteit) organiseren