Als business developer zorg je voor nieuwe business oftewel nieuwe klanten, nieuwe omzet en nieuwe winst voor jouw organisatie. Je onderzoekt trends en ontwikkelingen en gaat op zoek naar nieuwe manieren om omzet te genereren. Het kan dan gaan om nieuwe producten of diensten, nieuwe afzetmarkten/afzetregio’s of nieuwe doelgroepen. Na gedegen marketing onderzoek te hebben gedaan of laten doen ontwikkelt de business developer met die kennis een visie en een plan om omzet te genereren. De business developer brengt verschillende disciplines bij elkaar waaronder natuurlijk sales, marketing en product development maar ook strategie, innovatie en IT. Als je dit soort werk doet vanuit een functie bij een adviesbureau ben je een business consultant. Het verschil is dat je dan vrijwel geen uitvoerende macht hebt en dus niet direct zelf kan aansturen op het uitvoeren van het businessplan. De business developer kan dat wel en kan daarmee bijvoorbeeld een bepaald nieuw product testen bij klanten of een bepaalde nieuwe doelgroep benaderen. De business developer kijkt vanuit de positie midden in de organisatie ook vaak verder vooruit naar de lange termijn doelen van de organisatie.
Je werkt als business developer bij een commerciële organisatie. Daar werk je samen met onder andere de marketing medewerker, marktonderzoeker, salesmanager, accountmanager, productontwikkelaar en product owner.
De taken van een business developer zijn onder andere:
-
Innovaties/trends volgen
-
Trendanalyse
-
Nieuwe markten selecteren/marktanalyse
-
Creatief denken/ideeëngeneratie
-
Nieuwe producten/diensten/concepten ontwikkelen en implementeren
-
Business developmentplan presenteren
-
Projecten opzetten/try-outs organiseren
-
Focusgroepen organiseren
-
Verkoopbeleid (helpen)schrijven
-
Presentaties/proposities voorbereiden
-
Klanten informeren over productontwikkelingen (presenteren)
-
(Overleg met) accountmanagement
-
Partnerships ontwikkelen en onderhouden
Persoonlijkheid Business developer
- Ondernemend
- Onderzoekend
- Creatief
Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.
Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend, analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)
Het creatieve persoonstype is gericht op werk waarbij de grenzen niet vooraf zijn bepaald. Kernwoorden zijn creatief, innovatief en expressief.
De persoonlijkheid van een Business developer bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.
Competenties Business developer
- Commercieel denken
- Ondernemen (Zakelijk inzcht)
- Analyseren
- Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
- Creatief denken (Creativiteit)
- Durf hebben
- Flexibel zijn (Flexibiliteit/Aanpassingsvermogen)
- Initiatief nemen
- Innovatief denken
- Netwerken
- Omgevingsbewustzijn (Maatschappijsensitiviteit)
- Overtuigen
- Relaties opbouwen (Sociabiliteit)
- Resultaatgericht zijn
- Visie hebben
Commercieel denken: Gericht zijn op verkopen, nieuwe klanten en/of omzetverhoging. In een verkoopfunctie maar ook in een verkoop-ondersteunende functie is commercieel denken ofwel verkoopgerichtheid een kerncompetentie.
Ondernemen: Het zien van winstkansen in de markt voor producten en diensten, de bijbehorende (verantwoorde) risicos (durven) nemen en het proces van het organiseren van doelstellingen en taken aansturen.
Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.
Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.
Creatief denken: Op een nieuwe manier kijken naar bijvoorbeeld vormgeving, concepten of tekst.
Durf hebben: Bepaalde activiteiten uitvoeren om doelen te bereiken ondanks de persoonlijke risicos die er zijn.
Flexibel zijn: Het zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden (taken, werkomgeving, mensen enzovoorts).
Initiatief nemen: Uit eigen beweging een voorstel, suggestie of idee communiceren en/of actie ondernemen, dus zonder dat iemand anders dit heeft gevraagd.
Innovatief denken: Het zien en/of bedenken van kansen en mogelijkheden voor vernieuwing van producten, diensten of processen.
Netwerken: Het opbouwen van (vaak aan elkaar gekoppelde) relaties ofwel connecties en het inzetten van deze relaties om (organisatie)doelstellingen te bereiken.
Omgevingsbewustzijn: Doorzien wat de invloed van de organisatie en haar acitiviteiten is op het maatschappelijk belang in de ruime zin (welzijn, natuur, werkgelegenheid enzovoorts) en om dit inzicht ook uit te dragen naar de betrokkenen.
Overtuigen: Het zorgen dat anderen een mening, gedachtegang, plan en/of idee overnemen door de juiste argumenten en sfeer te gebruiken.
Relaties opbouwen: Het gemakkelijk en vlot contact maken met (onbekende) mensen.
Resultaatgericht zijn: In staat zijn om met energie, motivatie en vasthoudendheid actie te ondernemen om het bedoelde resultaat te bereiken.
Visie hebben: Een beeld kunnen schetsen van de middellange en lange termijn vanuit je professionele blik en expertise.
Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Business developer misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.