Als business controller analyseer je de financieel-economische aspecten van allerlei bedrijfsprocessen in een organisatie. Je staat midden in de organisatie en optimaliseert vanuit cijfermatige inzichten bedrijfsprocessen om een organisatie zo winstgevender te maken. Naast gefocust op optimalisatie van resultaten zoals winst en kostenbesparingen, ben je ook gericht op kwaliteit, klanttevredenheid, inzicht in waardevernietiging en waardecreatie, efficiëntie en veranderingen in de maatschappij of in wetgeving. Je ondersteunt het management en de directie met analyses en adviezen zodat de juiste beslissingen kunnen worden genomen. Bij grote organisaties kun je je als controller ook specialiseren in een bepaald gebied, bijvoorbeeld in financiën (financial controller), inkoop (cost controller) of verkoop (sales controller).
Je werkt als business controller in een grotere organisatie waar je samenwerkt met bijvoorbeeld de financial controller, administratief medewerker en de algemeen directeur.
De taken van een business controller zijn onder andere:
-
Inventariseren van financiële bedrijfsprocessen
-
Analyseren financiële bedrijfsprocessen
-
Monitoren van vastgestelde doelen/activiteiten
-
Analyseren financiële resultaten
-
Problemen/risico’s/kansen in kaart brengen
-
Investeringsanalyses maken
-
Actieplan/projectplan opzetten en begeleiden
-
Leidinggeven aan medewerkers
-
Overleg directeur/financial controller/financieel manager
-
Winstgevendheid analyseren van een afdeling, product of dienst (kosten-baten analyse)
-
Adviseren over meerjarenraming, begroting en budgetten
-
Adviseren over verbeteringen voor het financieel management
Persoonlijkheid Business controller
- Gestructureerd
- Onderzoekend
- Ondernemend
Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.
Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend, analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)
Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.
De persoonlijkheid van een Business controller bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.
Competenties Business controller
- Analyseren
- Nauwkeurig zijn (Detailgerichtheid)
- Beoordelen/Oordelen
- Commercieel denken
- Initiatief nemen
- Kwaliteitsgericht zijn (Zorgvuldigheid)
- Leidinggeven
- Netwerken
- Organisatiebewustzijn (Organisatiesensitiviteit)
- Plannen en organiseren
- Vakgericht zijn (Specialistisch)
- Visie hebben
Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.
Nauwkeurig zijn: Details zoals bedragen, getallen, centimeters, grammen en dergelijke vlot en juist te kunnen meten/berekenen, verwerken en gebruiken.
Beoordelen: Op basis van een (objectieve) benadering van feiten en criteria en een daaropvolgende logische conclusie een waardering toekennen.
Commercieel denken: Gericht zijn op verkopen, nieuwe klanten en/of omzetverhoging. In een verkoopfunctie maar ook in een verkoop-ondersteunende functie is commercieel denken ofwel verkoopgerichtheid een kerncompetentie.
Initiatief nemen: Uit eigen beweging een voorstel, suggestie of idee communiceren en/of actie ondernemen, dus zonder dat iemand anders dit heeft gevraagd.
Kwaliteitsgericht zijn: Streven naar de afgesproken kwaliteit voor een product of dienst door richtlijnen, procedures en protocollen te volgen, passende eisen te stellen aan het eigen werk, zo min mogelijk fouten te maken, controles en evaluaties uit te voeren en verbeterenkansen aan te grijpen.
Leidinggeven: Het sturen van gedrag van individuen en groepen (team/afdeling/divisie).
Netwerken: Het opbouwen van (vaak aan elkaar gekoppelde) relaties ofwel connecties en het inzetten van deze relaties om (organisatie)doelstellingen te bereiken.
Organisatiebewustzijn: Doorzien wat bepaalde acties, beslissingen en keuzes betekenen voor (delen van) de organisatie en om dit inzicht ook uit te dragen naar de betrokkenen.
Plannen en organiseren: Het vastleggen van werkzaamheden in een tijdschema en het regelen van de middelen en mensen die nodig zijn voor die werkzaamheden.
Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.
Visie hebben: Een beeld kunnen schetsen van de middellange en lange termijn vanuit je professionele blik en expertise.
Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Business controller misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.