Biotechnologisch onderzoeker (Biotechnoloog)

Biotechnologisch onderzoeker (Biotechnoloog)

Als biotechnologisch onderzoeker ofwel biotechnoloog houd je je bezig met het veredelen (verbeteren van eigenschappen) van planten, het ontwikkelen van nieuwe levensmiddelen, het fokken van dieren, het (her)ontwikkelen van medicijnen (geneesmiddelen en vaccins). Je zorgt bijvoorbeeld dat maisplanten meer maiskolven of maiskolven van betere kwaliteit leveren of dat schapen meer melk geven. Je kunt ook planten of dieren beter beschermd maken tegen bepaalde ziekten, weersomstandigheden of bestrijdingsmiddelen. Ook op het gebied van waterzuivering, fermentatie en gisting kun je door beïnvloeding van micro-organismen met technieken de kwaliteit beïnvloeden of nieuwe producten ontwikkelen.
Biotechnologie is in feite de integratie van biowetenschap met technologie. Het is een overkoepelende term waaronder bijvoorbeeld ook genetische manipulatie valt. Genetische manipulatie is dus een van de vele instrumenten van biotechnologie. Bij genetische modificatie wordt DNA rechtstreeks gemanipuleerd om de kenmerken van een organisme te veranderen. Een biotechnoloog die gespecialiseerd is in genetische modificatie noem je een Geneticus.
Je werkt als biotechnoloog bij een universiteit, commercieel wetenschappelijk instituut, milieuadviesbureau, grote voedingsproducent, farmaceutisch bedrijf, academisch ziekenhuis, zadenproducent of andere organisaties. Daar werk je samen met bijvoorbeeld een bioloog, geneticus, plantkundige, ethicus (ethische commissie), dierenarts en anderen.

De taken van een biotechnoloog zijn onder andere:

  • Veldonderzoek uitvoeren
  • Laboratoriumonderzoek uitvoeren
  • DNA lezen, (her)ontwerpen en vervangen
  • Micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels) onderzoeken
  • Fermentatie-onderzoek (voor de gisting van bier en het maken van kaas)

     

Persoonlijkheid Biotechnologisch onderzoeker (Biotechnoloog)

  • Onderzoekend
  • Praktisch
  • Gestructureerd

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

Het gestructureerde persoonstype is gericht op duidelijke, afgebakende werkzaamheden. Kernwoorden zijn systematisch, methodisch en risicomijdend.

De persoonlijkheid van een Biotechnologisch onderzoeker (Biotechnoloog) bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Biotechnologisch onderzoeker (Biotechnoloog)

  • Analyseren
  • Innovatief denken
  • Integer zijn (Integriteit)
  • Kwaliteitsgericht zijn (Zorgvuldigheid)
  • Leren (Leervermogen)
  • Nauwkeurig zijn (Detailgerichtheid)
  • Omgevingsbewustzijn (Maatschappijsensitiviteit)
  • Vakgericht zijn (Specialistisch)
  • Verantwoordelijkheid nemen

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Innovatief denken: Het zien en/of bedenken van kansen en mogelijkheden voor vernieuwing van producten, diensten of processen.

Integer zijn: Eerlijk en betrouwbaar de overeengekomen waarden en normen uitvoeren en uitdragen.

Kwaliteitsgericht zijn: Streven naar de afgesproken kwaliteit voor een product of dienst door richtlijnen, procedures en protocollen te volgen, passende eisen te stellen aan het eigen werk, zo min mogelijk fouten te maken, controles en evaluaties uit te voeren en verbeterenkansen aan te grijpen.

Leren: In staat zijn om gevraagde kennis en vaardigheden snel te kunnen aanleren.

Nauwkeurig zijn: Details zoals bedragen, getallen, centimeters, grammen en dergelijke vlot en juist te kunnen meten/berekenen, verwerken en gebruiken.

Omgevingsbewustzijn: Doorzien wat de invloed van de organisatie en haar acitiviteiten is op het maatschappelijk belang in de ruime zin (welzijn, natuur, werkgelegenheid enzovoorts) en om dit inzicht ook uit te dragen naar de betrokkenen.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Verantwoordelijkheid nemen: De consequenties van situaties en beslissingen die onder jouw verantwoordelijkheid vallen, aanvaarden en hiernaar handelen en communiceren.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Biotechnologisch onderzoeker (Biotechnoloog) misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Biotechnologisch onderzoeker (Biotechnoloog)

  • Bio-Farmaceutische Wetenschappen - WO Bachelor
  • Biomedical Sciences - WO Bachelor
  • Biomedische Technologie - WO Bachelor
  • Biomedische Wetenschappen - WO Bachelor
  • Biotechnologie - HBO Bachelor
  • Biotechnologie - WO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Biotechnologisch onderzoeker (Biotechnoloog)

In de sector Landbouw, natuur en visserij zijn veel beroepen en vacatures te vinden waar men de taken (voor een deel) buiten uitvoert. Biotechnologisch onderzoeker (Biotechnoloog) is er slechts één van. Omdat het werk in deze sector seizoensgebonden kan zijn door pieken in bijvoorbeeld de zaai- en oogstperiode zijn er ook mensen die via een uitzendbureau in de Landbouw werken. Wil je meer weten over deze sector? Kijk dan eens bij de andere beroepen in de sector Landbouw, natuur en visserij. Je kunt je ook eerst eens in het algemeen oriënteren op het vinden van werk of bijvoorbeeld meer lezen over wat een uitzendbureau voor jou kan betekenen als je werk in deze sector wilt uitproberen.

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Biotechnologisch onderzoeker (Biotechnoloog). Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.