Als belastingconsulent ofwel belastingadviseur weet je alles van belastingwetgeving en -regelingen en geef je fiscaal en financieel advies aan organisaties of particulieren om belastingvraagstukken zoals een aangifte vennootschapsbelasting of aangifte inkomstenbelasting juist èn gunstig voor de opdrachtgever op te lossen. Dit beroep wordt ook wel (bedrijfs)fiscalist of fiscaal jurist genoemd als je vast bij een organisatie in dienst bent. Je hebt een fiscaal-juridische of fiscaal-economische studie gevolgd. Op masterniveau heb je vaak, zeker bij een grotere werkgever, een specialisatie, zoals particulieren, internationale handel, onroerend goed of Europees belastingrecht.
Je werkt als belastingconsulent bij een belastingadviesbureau, een administratiekantoor, accountantskantoor of als zelfstandig belastingconsulent. Soms werk je via digitale toegangspoorten met organisaties waar je advies aan geeft, maar je gaat ook regelmatig nar de klant toe en onderzoekt en bespreekt dan op locatie de wensen of adviesvragen van de organisatie.
De taken van een belastingadviseur zijn onder andere:
-
Belastingaangiften (bijvoorbeeld omzet-, loon-, inkomsten- en vennootschapsbelasting) voorbereiden en indienen na akkoord
-
Contacten onderhouden met cliënten
-
Opstellen belastingrapporten
-
Fiscale advisering bedrijfsvoering/projecten/investeringen/fiscale constructies/jaarrekeningen
-
Contact onderhouden met de belastingdienst
-
Belastingtechnische gevolgen van bepaalde activiteiten en transacties onderzoeken
-
Terugvorderen belasting
-
Bestuderen belastingwetgeving, belastingregelingen en overige relevante nationale of internationale afspraken
-
Anticiperen op mogelijke fiscale problemen of kansen
-
Overleg met een financieel controller, accountant en advocaat