Als arbeidsdeskundige ofwel arbeidskundige onderzoek je de arbeidsmogelijkheden van mensen die (deels) arbeidsongeschikt zijn door een (psychische of lichamelijke) beperking, aandoening of ziekte. Je begeleidt deze mensen bij hun re-integratie; je bekijkt de bevindingen van de bedrijfsarts of verzekeringsarts en inventariseert dan wat iemand wèl kan doen. Je maakt als arbeidskundige ook een inschatting van eventueel benodigde aanpassingen aan de werkomstandigheden. Deze aanpassingen kunnen in een werkplek zitten (zoals een andere stoel of ander bureau), maar ook in werktijden, verantwoordelijkheden, thuiswerkdagen, woon-werk vervoer enzovoorts. Het kan zijn dat de cliënt in dezelfde functie als voorheen terug kan met nieuwe afspraken en/of hulpmiddelen; het kan ook zijn dat er ander werk moet worden gezocht. Dan houd je rekening met het opleidingsniveau, ervaring, persoonstypering/drijfveren en verdienvermogen. Je rapporteert de bevinding van het (re-integratie)proces aan de cliënt, werkgever en verzekeraar/uitkeringsinstantie. Jouw analyse en bevindingen hebben invloed op de arbeidstoekomst, relatie met de huidige werkgever, recht op uitkering enzovoorts.
Naast op cliënten kun je je als arbeidsdeskundige ook richten op organisaties zelf. Je kunt dan advies geven over betere werkomstandigheden voor medewerkers. Hierdoor help je de organisatie om haar aantrekkelijkheid als werkgever te vergroten. Medewerkers die onder goede werkomstandigheden werken en zich gewaardeerd voelen, hebben vaak een sterkere werkmotivatie, een hogere en meer duurzame betrokkenheid en een hogere productiviteit. Het kan ook zijn dat je werkgevers spreekt over het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking en ze wegwijs maakt in de regelgeving waaronder de subsidiemogelijkheden.
Je werkt als arbeidsdeskundige bij een arbodienst of als zelfstandig deskundige. Samenwerken doe je met bijvoorbeeld een bedrijfsarts of verzekeringsarts, ergotherapeut, psycholoog, beroepskeuzeadviseur.
De taken van een arbeidsdeskundige zijn onder andere:
-
Rapportage bedrijfsarts of verzekeringsarts lezen
-
Gesprekken voeren met cliënten (op kantoor, de werkplek of thuis)
-
Op de hoogte blijven van wettelijke regelingen, subsidies en polisvoorwaarden
-
Gesprekken voeren met werkgevers
-
Arbeidsanalyse en advies schrijven over de situatie van de cliënt